Kuchnia

Kuchnia

Wieniec orzechowy

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

250 ml mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko
500 g mąki pszennej
60 g masła
szczypta soli
Nadzienie orzechowe:

300 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
80 g cukru pudru
200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% lub 180 g mleka
cynamon (opcjonalnie)





Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować masę orzechową: W misce wymieszać zmielone migdały (lub orzechy) z cukrem pudrem i śmietanę (lub mlekiem). Można dodać cynamonu do smaku.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę orzechową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
2
3
Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca.
4
Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Uważać, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.
5
Skleić końce, tworząc okrąg.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Lekko ciepłe lub chłodne ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation