Kuchnia

Pieczywo

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Składniki:

500 g mąki pszennej ( najlepiej typ 650 )
20 g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłego mleka
40 g roztopionego masła
ponadto

1 roztrzepane jajko do posmarowania
70 g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
1 łyżka drobno pokrojonych suszonych pomidorów

Sposób wykonania:

Mleko podgrzać, masło rozpuścić.

Z drożdży, szczypty cukru, 1 łyżki mąki i 3 łyżek mleka przygotować rozczyn. Odstawić na 10 minut.

Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, pozostałe mleko i rozpuszczone, nieco przestudzone masło. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części. Formować z nich okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.

Przygotować masło ziołowe: Do miękkiego masła ( można lekko podgrzać ) dodać drobno posiekany czosnek, zioła i suszone pomidory. Wymieszać.

Wierzch wyrośniętych bułeczek, naciąć czubkiem nożyczek wszerz i wzdłuż ( patrz zdj ) w zagłębienia nałożyć masło z ziołami. Brzegi bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 15 minut. Chwilkę przestudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation