Kuchnia

Ciastka, bułki i chleb.

Brioszki cynamonowe

Składniki : na około 15 brioszek

Na ciasto:
450 g mąki
80 g masła
40 g cukru
250 ml mleka
½ łyżeczki drobnej soli
7 g drożdży instant

Ponadto:
1 ½ łyżeczki cynamonu
60 g cukru
70 g miękkiego masła
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Przygotwujemy ciasto. Rozpuszczamy masło. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Podgrzewamy mleko, powinno być letnie. Odlewamy kilka łyżek, w których rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut.
3. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy łyżką. Robimy dołek, w który wlewamy kolejno: pozostałe mleko, rozpuszczone drożdże i na końcu masło. Łączymy, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto się nie klei i bardzo dobrze współpracuje. Po wyrobieniu przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 – 1 ½ godziny w niezbyt zimne miejsce.
4. Przygotowujemy nadzienie pod koniec wyrastania ciasta. W tym celu: mieszamy masło z cukrem, solą i cynamonem. Masło powinno być bardzo miękkie, wówczas czynność ta, podobnie jak rozsmarowanie nadzienia jest proste, masła nie rozpuszczamy, bo wchłonie się, zamiast rozsmarować.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości 45x30 cm*. Rozsmarowujemy na nim dokładnie całe nadzienie. Zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroimy na kawałki o szerokości do 3 cm. Tak przygotowane brioszki najlepiej jest układać w papierowych foremkach do mufinek i potem na blasze. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy ponownie na 1 godzinę.
6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jajkiem. Pieczemy 10-12 minut, zależnie od wielkości.

* Tak mówi przepis oryginalny. Jeśli chcecie uzyskać brioszki małe, o ładnym kształcie, na góra 2-3 kęsy polecam tak rozwałkowany placek podzielić na 2 paski o wymiarach 45x15 cm każdy. Przed podzieleniem cały placek smarujemy nadzieniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation