Kuchnia

Ciastka, bułki i chleb.

Słodkie poduszeczki
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 20 g masła lub margaryny
- 1 łyżka rumu (dałam wódkę + odrobinę aromatu rumowego)
- szczypta soli




Jajka zmiksować z cukrem , dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 43 x 35 cm (wymiary nie muszą być aż tak zachowane - ja musiałam dokładnie odmierzyć , żeby dowiedzieć się jaka ma być grubość ciasteczek i na moje oko to ok. 2 mm). Wycinać radełkiem romby (o boku 5-8 cm) i smażyć porcjami na tłuszczu nagrzanym do temp. 180 st.C. przez ok. 3 minuty na złoty kolor. Usmażone poduszeczki wyjmować na bibułę do odsączenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation