DIY - zrób to sam

DIY

Placek drożdżowy ze śliwkami

Potrzebujemy:
40 g drożdży
300 g cukru
250 ml mleka
100 g masła
1 łyżka oliwy
500 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1kg śliwek węgierek
cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Rozetrzeć drożdże w mleku z łyżką cukru i odstawić na 15 minut. Rozpuścić masło w kąpieli wodnej z oliwą. Utrzeć jajka z pozostałym cukrem a następnie wymieszać z rozczynem drożdżowym, solą i roztopionym masłem. Mieszać aż składniki dobrze się połączą, zagnieść ciasto, zakryć wilgotną bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
2. W międzyczasie umyć śliwki, osuszyć i pokroić na pół usuwając pestki. Zamieszać ciasto jeszcze raz i ponownie odstawić na godzinę pod przykryciem. Rozgrzać piekarnik do 190C i nasmarować formę masłem.
3. Przełożyć ciasto do formy i ułożyć na nim połówki śliwek, lekko dociskając. Odstawić na 15 minut pod przykryciem a następnie wstawić do piekarnika na 45 minut.
4. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia i podawać pokrojone na porcje, oprószone cukrem pudrem.

fot. Stockfood/Free
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation