Kuchnia

Pieczywo

Przepiśnik kuchenny: Chleb pszenny z nasionami chia i babką płesznik. Najprostszy.

Składniki (1 bochenek, keksówka 23x11cm)

250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka dowolnych przypraw ( ja dałam nasiona chia i babkę płesznik)
2 łyżki płatków owsianych
1 szklanka letniej wody (250 ml)
1. Mąkę przesiać, dodać sól, płatki owsiane i ulubione przyprawy.
2. Zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, dodać cukier i zalać wszystko ciepłą wodą. Delikatnie wymieszać, przykryć i odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować (ok.15 minut).
3. Następnie wymieszać wszystko dokładnie łyżką, ponownie przykryć i odstawić na na 1/2 godziny.
4. Ponownie wymieszać łyżką i przełożyć ciasto do keksówki, którą wcześniej należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Zostawić jeszcze na chwilę do wyrastania.
5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec chleb ok. 1 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation