Kuchnia

kuchnia

Pijana Śliwka
Pieczemy biszkopt wg własnego przepisu. Następnie:
składniki na masę budyniową z czekoladą i śliwkami:
300 g śliwek suszonych
150 ml rumu
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
75 g czekolady (rozpuścić)
opcjonalnie:
ok. 5 łyżek powidła śliwkowego

wykonanie:
Śliwki zalewamy rumem przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na ok. 6 godzin a najlepiej na noc. Napęczniałe śliwki kroimy w kostkę. Pozostały rum dodajemy do nasączenia.
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy roztopioną i wystudzoną ale jeszcze „lejącą” się czekoladę i miksujemy tylko do połączenia się masą. Dodajemy pokrojone śłiwki i mieszamy.

składniki na nasączenie biszkoptów:
rum pozostały ze śliwek, w którym się moczyły
ok. 100 ml naparu kawowego
opcjonalnie: cukier do smaku

wykonanie:
Napar kawowy mieszamy z rumem oraz opcjonalnie z cukrem.
dodatkowo:
polewa czekoladowa
śliwki namoczone w rumie (tyle na ile części podzielimy ciasto)
czekolada rozpuszczona (deserowa lub gorzka) do oblania śliwek
opcjonalnie czekolada mleczna do zrobienia wzorku – roztopiona

Namoczone śliwki maczamy w roztopionej czekoladzie i układamy na cieście.

wykonanie ciasta:
Pierwszy biszkopt nasączamy, opcjonalnie smarujemy powidłem śliwkowym. Wykładamy całą masę czekoladową ze śliwkami. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy roztopioną czekoladą deserową i układamy śliwki w czekoladzie.

CIASTO KROIMY NOŻEM MACZANYM W GORĄCEJ WODZIE
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation