Kuchnia

kuchnia

Ekspresowe lody waniliowe z wiśniami (bez jajek i maszyny)

Składniki na ok. 1200 ml:

400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
180 g cukru pudru
2 laski wanilii
250 g wiśni

Wiśnie umyć, wydrylować, pokroić na małe kawałki, zostawić na sitku do obcieknięcia z nadmiaru soku.
W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste.

Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki. Po około 3 godzinach, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do niej kawałki wiśni i wymieszać. Zamrozić.

Lody wspaniale smakują polane niskosłodzoną konfiturą z wiśni.

Smacznego! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation