Kuchnia

Przekąski

Zdrowszy sposób na hamburgera z piersi indyka

Składniki:
Bułka graham
Sałata ( w moim przypadku gotowy mix sałat)
2 plasterki pomidora
Troszkę cebuli
Ogóreczek z chilli
Sosy ( tutaj mniej zdrowsze dodatki - sos do hamburgerów i ketchup, można również przygotować zdrowszy sos czosnkowy)
Plasterek sera żółtego (opcjonalnie)
Kawałek wcześniej przygotowanego mięsa

Składniki na mięsko z piersi indyka:
Kawałek mięsa z piersi indyka lub kurczaka
2 żabki czosnku
Mix ziół (jakie lubicie najbardziej)

Przygotowanie mięsa:

- Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła mieszamy i nacieramy pokrojone na mniejsze kawałki mięso.

- Odkładamy na jakiś czas do lodówki (opcjonalnie).

- Na rozgrzanym grillu elektrycznym ( lub patelni grillowej) umieszczamy kawałki mięsa i opiekamy z dwóch stron.

Przygotowanie hamburgera:

- Bułkę przekrojoną na pół umieszczamy na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej, wnętrzem bułki do dołu.

- Jeżeli również potrzebujemy podgrzać mięsa, to umieszczamy je na grillu.

- W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: plasterki pomidora, ogóreczek kroimy w małe plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę.

- Obracamy bułkę na dolnej części bułki umieszczamy plasterek sera, można również umieścić plasterek sera na mięsie, po jego obróceniu.

- Ściągamy z grilla dolną część bułki, układamy na niej kawałek mięsa, sałatę, pomidora, ogóreczki, cebulę. Można dodać jeszcze kiełki (mi zabrakło). Polewamy wszystko wybranym sosem i przykrywamy górną częścią bułki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation