Kuchnia

wypieki

Sposób na idealną polewę czekoladową do ciast

Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd. Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu. Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu. Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH).

Metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego.

Składniki na oblanie 2 ciast w formie keksówek - o wymiarach 30x12x8cm (LxWxH):

- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki kakao - ciemnego i gorzkiego
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny
- 4 łyżki śmietany 18%

Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody.

Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników.

Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką.

Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.

http://smaker.pl/artykul-sposob-na-idealna-polewe-czekoladowa-do-ciast,107014,aaasikkk.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation