Hobby

jadło

Idealne miękkie pierniczki i boska krajanka (7 składników) - Wilkuchnia
Porcje: ok 4-5 blach średniej wielkości foremek
Składniki
► mleko [200 g / niepełna szklanka]
► masło [60 g / 3 łyżki]
► miód [60 g / 5 łyżeczek]
► świeże drożdże [30 g]
► cukier puder [240 g / 2 szklanki]
► mąka pszenna [550 g]
► soda oczyszczona [1 płaska łyżeczka]
Dodatkowo:
► kakao [3 łyżki] – opcjonalnie
► przyprawa do piernika kupna lub domowa [20 – 40 g / 2-4 łyżki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► biały pieprz mielony [1/4 łyżeczki]
Przygotowanie
Do garnuszka wlać mleko, dodać miód, masło i 40 g/4 łyżki cukru pudru. Wszystko podgrzać na małym ogniu do całkowitego roztopienia masła. Póki mleko jest jeszcze ciepłe (sprawdzić palcem, powinno być przyjemnie letnie, nie gorące) wkruszyć drożdże. Wymieszać i zostawić, aby drożdże mogły chwilę popracować.
W międzyczasie, do miski przesiać mąkę, resztę (200 g) cukru pudru, kakao (opcjonalnie), przyprawę do piernika, sól, biały pieprz i sodę. Używamy tu wielu składników z tendencją do zbrylania (cukier puder, kakao), więc przesiewanie jest konieczne, aby uzyskać równomierne, ładne i gładkie pierniki. Przesiane składniki wymieszać rózgą, aż do uzyskania jednolitego koloru.
Po przygotowaniu składników suchych i mokrych, nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu)
Wlać zawartość garnuszka do składników suchych, wymieszać szpatułką, następnie zagnieść na stolnicy do uzyskania kuli gładkiego ciasta. To ciasto jest dość klejące (dlatego pierniczki wychodzą takie miękkie), więc warto porządnie podsypywać je mąką, póki nie zyska przyjemnej, łatwej do pracy konsystencji
Podzielić na 4 części i kolejno wałkować na grubość 4-5 mm (im grubsze ciasto, tym pulchniejsze pierniczki, nie radziłabym wałkować ich zbyt cienko, na pewno nie poniżej 4 mm). Wykrawać pierniczki za pomocą foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto, które ,,czeka na swoją kolej” przed wałkowaniem dobrze zawinąć w folię, aby nie przeschło (powierzchnia pierniczków będzie wtedy mocno popękana).
Piec w 180 stopniach przez 5 minut. Pierniczki pieczone zbyt długo stwardnieją, więc warto pilnować tego czasu. Po wyciągnięciu powinny wydawać się niedopieczone – podczas chłodzenia odrobinę tężeją. Jeśli po upieczeniu są twarde, rumiane i chrupiące, ciasto zostało rozwałkowane zbyt cienko.
Pierniczki można jeść zaraz po upieczeniu. Można je także przechowywać w metalowych pojemnikach przez ok.2-3 tygodnie, choć najlepiej smakują świeże, więc bez problemu można je piec w tygodniu poprzedzającym wigilię.
Ze skrawków i resztek można także zrobić krajankę. Wystarczy rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm, piec przez 5 minut (tak jak pierniki), a w czasie pieczenia przygotować lukier (moje sprawdzone proporcje do krajanki to 50 g cukru pudru na 10 g wody).
Gorącą krajankę, zaraz po wyjęciu z piekarnika, wrzucić do miski z lukrem i wymieszać, aby pokryć każdy kawałek.
Tak przygotowaną krajankę wyłożyć na papier do pieczenia do ostygnięcia lub stężenia i zajadać!
Notes
Drożdże można podmienić na suszone/instant w ilości 14 g/2 saszetek, testowałam oba sposoby i oba się sprawdzają. | Ilość dodanych przypraw zależy od preferencji, a także od rodzaju przypraw, jakich używacie. Warto czytać składy - niektóre mieszanki przypraw do piernika, oprócz samej przyprawy zawierają cukier czy mąkę. W takim przypadku dobrze jest zwiększyć ilość przyprawy, aby pierniki były mocno aromatyczne. Jeśli używacie domowej przyprawy do piernika, w moim odczuciu 2 łyżki będą wystarczające.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation