Kuchnia

Placuszki, kotleciki

Kotlety z ryżu i marchewki z sosem majonezowo-jogurtowym – Smaki na talerzu

150 g ryżu
4 duże marchewki
3 żółtka
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
4 łyżki oleju
sos:

3-4 łyżki majonezu
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich


Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Obrane marchewki gotujemy na półmiękko. Studzimy.

Do przestudzonego ryżu dodajemy tarte na dużych oczkach marchewki. Dodajemy żółtka oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk).

Smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto (przez około 2-3 minuty z każdej strony).

Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy niewielką ilość posiekanej natki pietruszki oraz zioła prowansalskie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation