Kuchnia

kuchnia

Śledzie w oleju z cytryną i cebulą
Składniki:

1/2 kg śledzia solonego w płatach
3 cebule (średnie)
ziele angielskie
liść laurowy
1/3 l oleju
1 cytryna
mleko do namoczenia śledzi
ledzie moczymy w mleku przez około 3 godziny. Osączamy je na sicie.

Cebulę kroimy w jak najcieńsze plasterki. Cytrynę dokładnie szorujemy i również kroimy w plasterki bardzo cieniutko. Płaty śledzia kroimy na równe większe kawałki.

Na dnie dużego pojemnika (słoja lub glinianego garnka) kładziemy warstwę cebuli, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Kładziemy 2-3 plasterki cytryny i zalewamy olejem, tak aby przykrył przyprawy. Na tych warstwach układamy pierwszą porcję ryby. Powtarzamy te czynności, aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinny być przyprawy. Poziom oleju powinien sięgać ostatniej warstwy cebuli.

Wszystkie warstwy dogniatamy lekko w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.

Wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation