Kuchnia

ciasta

Perfect Trio

forma 24x24 cm
Blat biszkoptowy:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
poncz: ostudzona kawa rozpuszczalna
Masa budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 kostka (250 g) masła/margaryny
Masa śmietankowa:
400 ml śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
starta ciemna czekolada do posypania wierzchu


Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Mieszając, stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem i kakao mąkę. Całość szybko, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 min. Gdy biszkopt ostygnie naponczować go kawą.

2. W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować (dosłodzić 2 łyżkami cukru, jeśli budnie nie są słodzone). Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę gotować mieszając. Budyń pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki, niech masa budyniowa zacznie tężeć.


3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dosypać cukier i kawę, zmiksować. Dolać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować. Masę szybko wyłożyć na warstwę budyniową. Wierzch ciasta oprószyć startą czekoladą. Całość ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation