Kuchnia

wypieki

Kotlet szwajcarski

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
sól
pieprz
słodka papryka
kilka plastrów sera żółtego
kilka plastrów szynki
1 jajko
kilka łyżek mąki pszennej
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia



Piersi z kurczaka myję, osuszam i przekrawam każdą wzdłuż na pół. Każdą część wkładam pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej. Następnie rozbijam na cienkie płaty uważając aby nie porozrywać mięsa. Oprószam z obydwu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Plastry sera i szynki przykrawam nożem do rozmiaru rozbitych kotletów. Na dwa płaty mięsa kładę plastry sera, plastry szynki i znów plastry sera. Przykrywam pozostałymi płatami piersi. Tak złożone kotlety wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie obtaczam kotlety w mące i zanurzam w roztrzepanym z solą jajku. Panieruję w bułce tartej. Kładę na rozgrzany olej i smażę na niewielkim ogniu ok. 10 minut z jednej strony na ładny złoty kolor. Po usmażeniu przekładam mięso na papierowe ręczniki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation