DIY - zrób to sam

GWIAZDKA

Łazanki z kiszoną kapustą i żurawiną » wegańskie

Czas przygotowania: powyżej godziny

Składniki na 2 porcje:

15 suszonych grzybów, namoczonych przez przynajmniej godzinę w 1 szklance zimnej wody
1 cebula czerwona
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 goździki
2 ziarna jałowce
½ łyżeczki ziaren kolendry
olej roślinny
400 g kapusty
¼ szklanki żurawiny
½ łyżeczki cząbru
½ łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka sosu sojowego lub sosu tamari
sól i czarny pieprz
200 g makaronu łazanek
Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać na rozgrzany olej wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami, jałowcem oraz kolendrą. Podsmażać przez 5 – 10 minut.
W międzyczasie kapustę lekko przepłukać i pokroić w drobniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli wraz z grzybami i wodą, w której się moczyły oraz wszystkimi pozostałymi składnikami za wyjątkiem łazanek. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez godzinę, uważając, aby kapusta się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewając więcej wody.
Pod koniec gotowania kapusty, w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go dokładnie zimną wodą, a kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona do smaku solą i pieprzem, dodać makaron do kapusty i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, ale najlepiej smakuje trzeciego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation