Kuchnia

kuchnia

Babka ziemniaczana

Składniki

2 kg ziemniaków
2 średnie cebule
2 jajka
około 200 g wędzonego boczku
około 200 g kiełbasy
4 czubate łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego czosnku, lub 2-3 rozgniecione ząbki

Wykonanie

Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 96 Tłuszcze: 3g Węglowodany: 14g Błonnik: 1,1g Białka: 4,5g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation