Kuchnia

kuchnia

Kurczak w kapuście

Składniki:
1 mała główka białej kapusty (u mnie już podgotowana część pozostała po robieniu gołąbków)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
kilka łyżek sosu Worcester (jak się nie ma, to kilka łyżek octu balsamicznego, choć sos ma wyjątkowo fajny, śliwkowy smak)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2-3 udka z kurczaka, wcześniej ugotowane do miękkości, np. jak do tej zupy)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka oprószam solą, mieloną słodką papryką i pieprzem, podsmażam na rumiano na oleju. Zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam posiekaną drobno cebulę - podsmażam do zeszklenia. Dodaję drobno pokrojoną kapustę i posiekany czosnek. Dolewam kilka łyżek sosu Worcester i na małym ogniu duszę aż kapusta będzie miękka (pod pokrywką). Jeśli trzeba, dolewam troszkę wody. Do miękkiej kapusty dodaję kurczaka, i razem duszę jeszcze ok. 10 minut - a właściwie im dłużej, tym smaczniej :) Doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation