Kuchnia

Spiżarnia

Sos pomidorowy na pizzę

Składniki
6 słoiczków

3 kg pomidorów (polecam podłużne Lima)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Pomidory włożyć na 1 - 2 minuty do wrzątku, następnie wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wykroić szypułki. Usunąć nadmiar soku i nasion ze środka (ilość zależy od odmiany pomidorów, np. pomidory Lima mają mało soku a dużo mączystego miąższu). Miąższ pokroić w kostkę.
W dużym i szerokim garnku na oliwie delikatnie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie dodać sól, pieprz oraz suszone oregano.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Na koniec mamy uzyskać w miarę gęsty sos. W trakcie gotowania sos ma delikatnie bulgotać. Pod koniec można rozgnieść pomidory praską jeśli jest taka potrzeba (znów zależy to od użytej odmiany pomidorów).
Gorący sos wlać do wyparzonych i suchych słoiczków (można umyć je w trybie przyspieszonym w zmywarce) i od razu zakręcić.
Zapasteryzować słoiki: ustawić je w garnku, zalać wodą sięgającą ok. 1 - 2 cm poniżej zakrętki i delikatnie zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, następnie wyjąć słoiki i ostudzić pod przykryciem z koca lub grubego ręcznika. Zostawić tak słoiki na noc do całkowitego ostudzenia. Potem można już wstawić do spiżarki lub piwnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation