Kuchnia

ciasta

Ślimaczki z serem
Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane twarogiem, ich smak pokochają nie tylko najmłodsi domownicy, ale też i Ci starsi. Pyszne ślimaczki możesz wziąć ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Miękkie ciasto, delikatne nadzienie, tworzą idealne połączenie, spróbuj przekonaj się.
Forma 35 cm x 25 cm
25 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 40 g drożdży świeżych
• 100 g cukru
• 600 g mąki pszennej
• 60 g masła
• 1 jajko
• 300 g wody ciepłej
• 10 g cukru waniliowego
Składniki na farsz:
• ½ kg twarogu półtłustego
• 1 jajko
• 15 g skrobi ziemniaczanej
• 70 g cukru
• 150 g rodzynek
Sposób przygotowania:
1. Twaróg kroję w kostkę, przekłam do miski, dodaję skrobię ziemniaczaną, wsypuję cukier, wbijam jajko i ucieram blenderem. Następnie dodaje rodzynki, mieszam delikatnie łyżką i odstawiam na bok.
2. Mąkę wsypuję do miski, dodaję cukier, cukier waniliowy, wbijam jajko, dodaję rozpuszczone masło. W wodzie rozpuszczam drożdże i wlewam do ciasta. Ciasto wyrabiam i następnie wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję prostokąt 70 cm na 40 cm.
3. Nadzienie serowe rozsmarowuję na rozwałkowanym cieście.
4. Prostokąt ciasta kroję wzdłuż na dwie równe połowy, następnie każdy kawałek ciasta zwijam w roladę i kroję na 5 cm plastry, tak aby powstało 24 ślimaczków. Ślimaczki układam na blaszce przeciętą stroną do góry.
5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
6. Gotowe. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation