Kuchnia

Christmas cake

Zielone ciasto niczym gałązka świerku.

SKŁADNIKI:

– 1 spory pęczek natki pietruszki
– 2 kiwi
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– 1 łyżeczka sody
– szklanka grubo siekanych dowolnych orzechów
– szklanka rodzynek
– skórka i sok z dużej cytryny
– szklanka drobno pokrojonych suszonych moreli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¾ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1/3 szklanki oleju bezsmakowego
– lukier lub inna polewa i dowolne posypki

WYKONANIE:

– od natki oderwać grubsze łodyżki. Zmiksować z kiwi, chlorellą, mlekiem, sokiem i skórką z cytryny, olejem i cukrem
– w misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i bakalie. Wlać do niej zmiksowane składniki i dokładnie wymieszać
– formę do keksów o wymiarach 10 na 30 cm wyłożyć papierem. Wylać ciasto
– piec 50 minut (do suchego patyczka) w 180°C. Góra/dół, środkowa półka
– wystudzić, polać lukrami i posypać różnościami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation