Kuchnia

Dania z makaronu

janek paszkowski- tagliatelle z serem ricotta, szynką parmeńską , czarnymi oliwkami, pieczoną dynią i parmezanem

skŁadniki na 2 porcje:

180 g tagliatelle
125 g ricotty
garść startego parmezanu
5 plastrów szynki parmeńskiej
8 czarnych oliwek
1 mała cebula
100 g dyni
2 łyżki oliwy extra vergine
sól
pieprz
50 g parmezanu, kilka liści bazylii (opcjonalnie)

sposÓb przygotowania:

cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. lekko tylko szklimy i po chwili dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. wszystko chwilę podsmażamy, aż szynka będzie złota i chrupiąca, a cały jej smak przeniknie do cebuli. dodajemy przekrojone na pół oliwki.

dynię kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy pod grill do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok 10-15 minut lub do czasu, aż dynia skarmelizuje się i ładnie zarumieni (uwaga tylko, żeby sie nie przypaliła! bo mi sie to udało ;-) - najlepiej jest kontrolować ją i zamieszać w połowie pieczenia).
makaron gotujemy al'dente według instrukcji na opakowaniu. po odcedzeniu zostawiamy trochę wody na dnie garnka. przekładamy makaron na patelnię z szynką i całość delikatnie, ale szybko mieszamy. dodajemy garść startego parmezanu. mieszamy i dolewamy odrobinę wody z gotowania tagliatelle, tak, aby całość uzyskała kremową konsystencję. dodajemy pokruszoną ricottę i rozprowadzamy po całości. wszystko przekładamy na talerz i z wierzchu posypujemy słodką, pieczoną dynią. na całość można jeszcze zetrzeć odrobinę parmezanu oraz posypać danie posiekaną bazylią.

serwujemy póki ciepłe i - choć moje danie nie należało do udanych - to naprawdę gorąco polecam ten przepis! :-)

smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation