Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Czekoladowa lasagne
Składniki: (na naczynie do zapiekania o wym. 24x15)

ciasto

300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
2 żółtka
1 łyżka oleju
ok. 150 ml ciepłej wody
masa serowa

250 g twarogu mielonego
250 g serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
sos czekoladowy

1/2 budyniu czekoladowego z cukrem (proszku)
250 ml mleka
1 żółtko
Sposób wykonania:

Ciasto

Mąkę i kakao przesiać na stolnicę. Dodać żołtka, wodę wymieszaną z olejem i zagnieść gładkie ciasto (powinno mieć idntyczną konsystencję jak ciasto na makaron). Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 5-6 części. Każdą częśc cieniutko rozwałkować.

Masa serowa

Twaróg i mascarpone wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco wystudzić. Przestudzoną dodać do masy serowej i wymieszać, na koniec dodać proszek budyniowy. Całość ponownie wymieszać.

Sos

1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotowy budyń odstawić na minutę. Następnie dodać żółtko i energicznie wymieszać.

Formę do zapiekania wysmarować masłem. Na dno naczynia wylać kilka łyżek sosu czekoladowego. Ułożyć pierwszy płat ciasta. Poodcinać brzegi jeśli jest taka konieczność. Posmarować niewielką ilością sosu i przykryć częścią masy serowej. Ponownie położyć płat ciasta, niewielką ilość sosu, a następnie masy serowej. W ten sam sposób układać kolejene warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki powinien stanowić sos czekoladowy.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190C ok 25 minut. Gotową lasgne wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić. Podawać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym.

http://zjemto.blox.pl/2015/01/Czekoladowa-lasagne.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation