Kuchnia

wypieki

Karmelizowane migdały

Składniki na ok. 300g migdałów:
200g migdałów ze skórką
100ml wody
100g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu





Sposób przygotowania:
Do patelni wlać wodę, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i na najwyższej mocy palnika doprowadzić do zagotowania.
Gdy woda się zagotuje, dodać migdały i wymieszać. Gotować na najwyższej mocy palnika, mieszając łyżką drewnianą od czasu do czasu, aż cała woda wyparuje. (Trwa to ok. 7- 8 minut).
2
Gdy cały płyn wyparuje, a migdały oblepią się cukrem, zmniejszyć moc palnika (aby cukier się nie przypalił) i cały czas mieszać. Po chwili cukier zacznie się roztapiać. Migdały są gotowe, gdy część cukru się roztopi i nada im lekko połysk, ale pozostaną one ciągle oblepione kawałkami cukru. Nie dopuścić do całkowitego roztopienia się cukru. (Jeśli cukier cały się roztopi, to migdały będą gładkie, świecące, całe pokryte karmelem. My chcemy, aby migdały były nierówne, grudkowate i lekko błyszczące, dlatego proces karmelizacji cukru należy przerwać w odpowiednim momencie).
3
Gotowe migdały przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu gorące porozdzielać dwoma widelcami. (Uwaga, nie dotykać migdałów palcami, bo można się poparzyć). Pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:

Możecie poeksperymentować z przyprawami. Zamiast cynamonu można użyć przyprawę do piernika, kardamon, szczyptę chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation