Kuchnia

Christmas cake

Kremowy sernik na piernikowym spodzie
200 g pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem)
ozdobne pierniki do dekoracji
jadalne dekoracje
masa serowa:
1 kg serka naturalnego lub trzykrotnie mielonego
100 g masła miękkiego
150 g cukru pudru
6 jajek M
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy (16 g) z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki aromatu rumowego


Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem od pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, poza obręcz. Boków tortownicy niczym nie smarujemy.
Pierniki w czekoladzie zmiksować blenderem. Wsypać do tortownicy i wylepić dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa: wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na puszysty krem. Cały czas miksując do masy stopniowo dodać po jednym żółtku. Miksować jeszcze kilka minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawać po łyżce sera i dalej miksować, ale na najniższych obrotach. Cały czas miksując na minimum do masy dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, aromat rumowy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej, tym razem bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę serową przełożyć na piernikowy spód. Wyrównać.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik udekorować piernikami i innymi dodatkami jak np suszone pomarańcze, żurawina, laski cynamonu, anyż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation