Kuchnia

Wigilia

Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów

czas przygotowania : 40 min. + czas przygotowania farszu
składniki na ok. 45-50 sztuk :
CIASTO - 350 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
3/4 łyżeczki soli
50 g masła
15 g świeżych drożdży
150 ml mleka
1 czubata łyżeczka cukru
1 jajko

FARSZ - ok. 1/3 porcji farszu kapuściano grzybowego

do posmarowania - 1 jajko
1 łyżeczka mleka

do posypania - ziarna sezamu i kminku

sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam do miski. Do kubka wkruszyłam drożdże. Dodałam letnie mleko, cukier i 2 łyżeczki mąki. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 10 minut. Do mąki dodałam sól i zimne masło. Roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wlałam spieniony zaczyn i wbiłam jajko. Zagniotłam gładkie ciasto.


Podzieliłam ciasto na 3 części. Każdą rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 3-5 mm. Wzdłuż, na środku, nałożyłam porcję nadzienia z kapusty i grzybów. Brzegi ciasta posmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i zlepiłam, końce mocno zacisnęłam. Przewróciłam wałek tak żeby łączenie znalazło się pod spodem. Bardzo ostrym nożem pokroiłam na ukośne kawałki szerokości ok. 3-4 cm. Delikatnie przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak naszykowane kapuśniaczki posmarowałam jajkiem z mlekiem. Część posypałam sezamem a część kminkiem. Zdradzę Wam, że te z kminkiem będą specjalnie dla mnie bo bardzo lubię tę przyprawę :)

Kapuśniaczki piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Są świetnym dodatkiem do czystych zup, ale też smakowitą przekąską - zarówno na ciepło jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation