Kuchnia

przepisy

Sernik na murzynku

Ciasto kakaowe:
250g margaryny
1,5 szklanki cukru
6 łyżek wody
3 łyżki kakao
Wszystko gotować 3 minuty i ostudzić. Następnie dodać:
5 żółtek
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ubitą pianę z 5 białek
Żółtka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować z masą kakaową. Na koniec dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do blachy o wymiarach 25x40cm (do mniejszej się nie zmieści) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół). W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
250g margaryny
1 kg sera półtłustego z wiaderka (bez cukru)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka, cukier i miękką margarynę utrzeć do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać po łyżce ser, mąkę ziemniaczaną a na końcu ubitą pianę z białek. Masę wylać na podpieczone ciasto kakaowe. Piec aż wierzch zbrązowieje ok 50 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation