Kuchnia

Ciasta

Łącki Przekładaniec

BISZKOPT CIEMNY:

5 jaj
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki krupczatki
2-3 łyżki naturalnego kakao
Białka ubijamy na puszystą masę, partiami dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy rózgą.
Pieczemy w 150* ok 15 min.
Blaszka 27cm x 36 cm


CIASTO ORZECHOWE:

5 jaj
250 g orzechów włoskich
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Orzechy siekamy na grubsze kawałki, dodajemy do piany wraz z mąką, proszkiem oraz miodem. Żółtka zostawiamy do kremu! Delikatnie mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt ok 160* 20 min.

KREM:
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
5 żółtek, które zostały z ciasta orzechowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
400 g masła
2 szklanki mleka zagotowujemy, resztę mieszamy mikserem i wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową - studzimy.
Masło ucieramy na białych puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

ŚLIWKI: 400 g śliwek najlepiej dzień wcześniej namoczyć w 300 ml wódki lub rumu.

BISZKOPT nasączyć alkoholem z odcedzonych śliwek. Posmarować cienko kremem, wyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem, na to wyłożyć odcedzone śliwki i posmarować resztą kremu.

POLEWA u mnie moja sprawdzona:
1 margaryna palma
2 łyżki żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki kakao
Margarynę roztapiamy dodajemy cukier puder, rozpuszczoną żelatynę i kakao. Mieszamy.
Polewa nie może się zagotować!
Wylewamy lekko ostudzona na ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation