Kuchnia

Kuchnia

Paprykarz szczeciński

PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI

350 g rozmrożonych filetów ryby morskiej (u mnie morszczuk),
100 g ryżu długoziarnistego,
1 duża cebula,
1 mała marchewka,
1/4 małej bulwy selera,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
100 g koncentratu pomidorowego,
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz


Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko to dodać do cebuli i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną na kawałki rybę, wlać odrobinę wody, przykryć patelnię i dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie ugotowaną rybę rozdrobnić (np. widelcem), dokładnie mieszając ją z warzywami. Dodać ryż, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i ewentualnie cukier. Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Podawać po schłodzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation