Kuchnia

cooking

Schab w słoninie


Sposób przygotowania
Sprawdź przepis na schab w słoninie!

Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
Natrzyj solą, pieprzem i papryką.
Posmaruj miodem wymieszanym z musztardą i drobno posiekanym imbirem.
Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
Słoninę (lub boczek) opłucz, osusz.
Pokrój na długość schabu. Jeśli jest zbyt gruba, zetnij wierzchnią warstwę, tak aby pozostała słonina ze skórą miała grubość ok. 1 cm.
Przygotowaną słoninę połóż na tej stronie schabu, gdzie nie ma kości.
Całość obwiąż bawełnianym sznurkiem, tak by tłuszczyk ściśle przylegał do mięsa.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego to temp. 200 st. C i piecz ok. 30 minut.
Potem obniż temp. do 180 st. C i piecz kolejne 30 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest dopieczone, wbijając w jego środek szpikulec - jeśli wypływający sok jest przezroczysty, można zakończyć pieczenie, jeżeli różowawy - mięso należy jeszcze dopiec.

Sprawdź inne przepisy na mięsa:
Boczek pieczony faszerowany - przepis
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Schab marynowany w musztardzie - przepis

schab miód musztarda imbir

corner1corner2
Tego potrzebujesz:

ok. 1,5 kg schabu środkowego z kością
łyżka miodu
2 łyżki musztardy
3 cm świeżego imbiru
cienki, duży płat słoniny ze skórą albo wędzonego boczku
słodka mielona papryka
sól
pieprz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation