Kuchnia

wypieki

Faworki przepis
Składniki
3 szklanki mąki (krupczatka, tortowa i zwykła – każdej 1 szklanka)
7 żółtek
250 g śmietany 18 lub 22%
1 łyżka spirytusu
1 szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
700 g smalcu do smażenia


Krok 1.
Dodam na początku, że można robić z połowy porcji, albo z całości a część zamrozić. Prawda jest jednak taka, że ta ilość jest w sam raz aby najeść się faworkami na długo :)

Na blat lub stolnice wysypuję wszystkie rodzaje mąki. Dodaje żółtka, śmietanę, alkohol, cukier waniliowy (można ewentualnie dać zwykły) i szczyptę soli. Po prostu wszystkie składniki.

Krok 2.
Siekam a potem zagniatam wszystko.

Krok 3.
Tłuczkiem ubijam ciasto aż zrobię się gładkie, miękkie a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

Krok 4.
Ciasto wałkuję bardzo, bardzo cienko. Im cieniej tym lepiej.

Krok 5.
Kroję w wąskie pasy, jakie 3-4 cm szerokości i 10 cm długości. Na każdym robie na środku około 5-6 cm nacięcie.

Krok 6.
Jeden koniec faworka przekładam przez dziurkę (to nacięcie).

Krok 7.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Wrzucone ciasto powinno szybko się „napowietrzyć” i pływać po wierzchu, wtedy temperatura jest okey.

Kładę partiami faworki na gorący tłuszcz i smażę na złocisty kolor.

Odkładam na talerz z papierem. A jak wystygną to posypuje cukrem pudrem. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation