Kuchnia

Przepisy

Drożdżowe Rogaliki
Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi, doskonałe na wyjątkowe dni karnawałowe jak również w zwykły dzień do filiżanki gorącej kawy. Nie ma nic lepszego od świeżych rogalików drożdżowych, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu.
40 minut
30 porcji
Składniki na rozczyn:
• 50 g drożdży świeżych
• ½ szk. mleka
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto:
• 3 szk. mąki pszennej
• Szczypta soli
• 2 całe jajka
• 100 g masła
• ½ szk. cukru
• 1 ½ szk. mleka
Składniki dodatkowe:
• 280 g powideł śliwkowych
• 1 całe jajko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Na każdy kawałku układam po łyżeczce powideł i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta, rogi zawijam do środka tak żeby powstały nam rogale.
4. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
6. Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation