Kuchnia

CHIŃSZCZYZNA

Kurczak z warzywami po chińsku - niebo na talerzu

składniki:
– 4 udka z kurczaka
– mrożona mieszanka chińskich warzyw
– dwa ząbki drobno posiekanego czosnku
– dwie łyżeczki słodkiej papryki
– dwie, trzy łyżki jasnego sosu sojowego ( lub 1/2 łyżki ciemnego)
– duża szczypta imbiru w proszku lub starty ok. 1 cm kawałek
– dwie łyżki soku z limonki lub cytryny
– łyżeczka curry
– dwie łyżki oleju sezamowego (bez niego też się uda, ale będzie mniej aromatycznie)
– ok. 1/4 łyżeczki soli

– ok. dwie, trzy łyżki oleju do smażenia
– ew. posiekany szczypiorek lub kolendra do posypania

Mięso z udek odcinać po kawałku starając się ciąć jak najdłuższe, cienkie paski. Przełożyć do miski, posypać przyprawami, czosnkiem, polać sosem sojowym, dodać olej sezamowy i sok z limonki lub cytryny, wymieszać. Odstawić do lodówki pod przykryciem, na co najmniej pół godziny (można nawet na całą noc). Na patelni rozgrzać mocno olej, rozrzucić po powierzchni naczynia mięso, powstrzymać się dłuższą chwilę od mieszania, by złapało rumiany kolor. Przewrócić na drugą stronę, podsmażyć jeszcze chwilę, dodać chińską mieszankę. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, podlewając ok. połową szklanki wody, gdyby płyn odparował uzupełnić w trakcie. Ew. dosolić do smaku. By zaostrzyć wersję, można dodać nieco chilli. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation