Kuchnia

ciasta

Śmietanowiec, a może jogurtowiec

Składniki:
3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
600ml słodkiej śmietany 30- 36%
ok. 60g cukru
7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:
Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do głębokich talerzy lub innych pojemników.
Galaretki włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby stężały.

Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami.
Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.


Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. (Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie).
Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć na biszkopty. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na parę godzin (co najmniej 3 godz.) do stężenia.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation