Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SERNIK GOTOWANY W CIEŚCIE MIODOWYM

SKŁADNIKI:

CIASTO:
4 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
150g płynnego miodu,
250g masła,
2 jajka,
MASA SEROWA:
1 kg zmielonego trzykrotnie sera,
1 budyń śmietankowy (40g),
½ szklanki mleka,
200g masła,
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
DODATKOWO:
Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z sodą, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy razem nożem do powstania konsystencji kaszki. Następnie dodajemy jajka i miód. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części.



Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Ciasto będzie się kleiło więc najlepiej rozwałkowywać je między dwoma kartkami papieru do pieczenia.

Każdą z części ciasta pieczemy osobno na złoty kolor przez około 15 minut.

Ciasta nie wyjmujemy od razu z blaszki, bo będzie miękkie. Ciasto wyjmujemy, gdy ostygnie wówczas stwardnieje.

MASA SEROWA: w ½ szklanki mleka rozrabiamy budyń. Do większego garnka wkładamy ser, cukier, cukier waniliowy, jajka i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozrobiony budyń. Masę serową mieszamy i wstawiamy na średni ogień. Masę serową zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy ją przez około 5 minut często mieszając (wyraźnie zgęstnieje). Masa serowa jest gotowa. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat ciasta miodowego. Następnie wykładamy połowę ciepłej masy serowej. Masę serową przykrywamy drugim blatem ciasta. Następnie wykładamy równomiernie resztę masy serowej i przykrywamy ostatnim blatem. Ciasto obciążamy np. deską, zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie miodowe blaty zmiękną.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation