Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sałatka ANANAS - Świat Domowej Kuchni

Składniki:

3 średnie ziemniaki,
3 jajka,
2 udka z kurczaka,
100 g tarkowanego żółtego sera,
4 średnie ogórki konserwowe,
1 mała czerwona cebula,
1 majonez (400 ml),
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
sól, pieprz.


Do dekoracji:

połówki orzechów włoskich,
szczypiorek.


Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę.
Udka kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałeczki.
Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Majonez wymieszać ze śmietaną.
Teraz na półmisku (najlepiej w owalnym kształcie) układać poszczególne warstwy sałatki, przekładając każdą warstwę naprawdę niewielką ilością majonezu, tak tylko żeby utrzymać składniki na miejscu. Należy zwrócić uwagę, że już na etapie układania warstw, trzeba pilnować zachowania owalnego kształtu, przypominającego połówkę owocu ananasa.

Warstwy sałatki:
1 warstwa - ziemniaki (+sól +pieprz +majonez)
2 warstwa - jajka (+sól +pieprz +majonez)
3 warstwa - cebula (+sól +pieprz +majonez)
4 warstwa - połowa mięsa z kurczaka (+majonez)
5 warstwa - ogórki (+majonez)
6 warstwa - druga połowa mięsa z kurczaka (+majonez)
7 warstwa - żółty ser

Całość w kształcie owalnego "kopczyka", posmarować równomiernie majonezem, a następnie udekorować połówkami orzechów i szczypiorkiem. Orzechy możemy zastąpić plasterkami pieczarek marynowanych lub ogórka konserwowego. Plasterki układamy wtedy tak, aby jeden plasterek zachodził na drugi tworząc jak gdyby "łuskę".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation