Kuchnia

ciasta

Mazurek wiśnia w czekoladzie

Składniki:

na spód:

125g Kasi (do pieczenia)
1 i 2/3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
boki:

120g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki śmietanki kremówki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
wierzch:

50g mlecznej czekolady
łyżeczka oleju
5-6 łyżek konfitury wiśniowej
szklanka wiśni z kompotu lub wiśni w alkoholu
70g gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Spód: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dalej ubijając dodać jajko. Na koniec (można ręcznie) wmieszać mąkę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i wstawić na 15-20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 23/30cm (podsypując w razie potrzeby mąką), wyłożyć nim dno tortownicy o takich samych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć w kilku miejscach, piec około 18-20 minut w temperaturze 175oC (lekko się przyrumieni). Wystudzić.

Wierzch: Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać olej i dokładnie wymieszać. Pędzelkiem wysmarować czekoladą wierzch ciasta.

Boki: Masło utrzeć na puszysty krem (zmieni barwę na zdecydowanie jaśniejszą). Dalej ubijając dodawać cukier puder i miksować jeszcze 3-4 minuty. Na koniec wmiksować ekstrakt i kremówkę. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (ja użyłam numeru 30) i wycisnąć ranty.

Na czekoladowym spodzie rozprowadzić konfiturę, na nią wyłożyć wiśnie. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i wycisnąć ją strużką z woreczka z delikatnie odciętym rogiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation