Kuchnia

kuchnia

Rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami

Składniki:

6 jajek
1 szklanka cukru + ew. 3 łyżki
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 kg obranych, bez gniazd nasiennych jabłek (u mnie boskopy lub złota reneta)
puder do oprószenia ciasta


Wykonanie:

Tacę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i dalej na plasterki. Rozłożyć na przygotowanym papierze. Posypać 3 łyżkami cukru (jeśli są kwaśne, jeśli nie pominąć) i proszkiem budyniowym.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski i połączyć z cukrem i cukrem waniliowym. Miskę postawić nad garnkiem z wrzącą wodą. Ubić mikserem (najwyższe obroty) na gęstą i puszystą masę. Zdjąć z pary i cały czas ubijając ostudzić. Dodać mąkę delikatnie mieszając lub robotem na najniższych obrotach.

Masę przełożyć na jabłka, wyrównać i piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 30 minut.

Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę (to najtrudniejszy etap przygotowania ciasta) ciastem do dołu (czyli do góry nogami). Zdjąć papier i od razu (parząc palce) zwinąć ciasto jabłkami do środka.

Ostudzone oprószyć pudrem (ale świetne jest też na gorąco).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation