Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto Wielkanocne - przepis

Jeśli macie ochotę, do masy kawowej możecie dodać wiśnie z nalewki. Z pewnością wpłyną one pozytywnie na smak ciasta :)



Składniki na formę o wymiarach 25x20 cm (wymiar dna)

Ciasto kruche:

* 420 g mąki tortowej

* 5 żółtek

* 250 g masła

* 90 g cukru pudru

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

* 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

Beza kokosowa:

* 4 duże białka

* 2 szklanki wiórków kokosowych

* 140 g cukru

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżka mąki

Warstwa orzechowa:

* 4 jajka

* 180 g cukru

* 180 g zmielonych orzechów włoskich

* 1 łyżeczka kawy mielonej (nie rozpuszczalnej)

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kawowy:

* 300 g bardzo miękkiego masła (najlepiej wyjętego z lodówki poprzedniego dnia)

* 2 jajka

* 2 żółtka

* 200 g cukru pudru

* 4 łyżeczki miałkiej, delikatnej kawy rozpuszczalnej

* 2 x 50 ml wody



Polewa:

* 50 g masła

* 10 łyżek mleka

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao

Ciasto

Z wymienionych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto i dzielimy je na dwie równe części (najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie kruchego ciasta jest zmiksowanie składników w malakserze, jeśli takowy posiadacie).

Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód formy (wyłożony wcześniej papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowujemy połowę konfitur i przygotowujemy bezę kokosową.

Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę, do chwili połączenia się składników. Bezę przekładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut (ostatnie 7 minut podpiekałam tylko spód).

Drugą częścią ciasta wykładamy drugą formę, smarujemy je pozostałymi konfiturami i przygotowujemy pianę orzechową.

Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut, do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy, do której następnie dodajemy orzechy wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Pianę orzechową wykładamy na ciasto i pieczemy tak samo, jak ciasto z bezą kokosową.

Oba ciasta odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

Krem kawowy

Kawę zalewamy wrzątkiem (50 ml) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Całe jajka oraz żółtka ubijamy do chwili aż znacznie powiększą swoją objętość i staną się jasne (ok. 7 minut).

W tym czasie cukier puder i wodę (50 ml) umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy do chwili aż utworzą syrop, a następnie gotujemy go przez około 3 minuty aby odrobinę zgęstniał.

Do ubitych jajek dodajemy po łyżce gorącego syropu cukrowego miksując cały czas na najwyższych obrotach miksera. Puszysty kogel mogel odstawiamy do wystygnięcia (powinien mieć temperaturę pokojową - nie musi być całkiem zimny).

Masło ubijamy na białą, puszystą masę (około 10 minut) a następnie dodajemy do niego po pół łyżeczki kawy i dalej miksujemy. Robimy to stopniowo aby krem się nie zważył. Kiedy masło wchłonie całą kawę, dodajemy stopniowo jajka z syropem cukrowym i miksujemy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Polewa

Mleko, masło i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do chwili aż się rozpuszczą. Następnie do garnka dodajemy kakao i podgrzewamy przez chwilę, cały czas energicznie mieszając rózgą. Po zdjęciu z ognia, polewę mieszamy trzepaczką jeszcze przez około minutę (w tym czasie odrobinę zgęstnieje) a następnie polewamy nią ciato.

Składanie ciasta

Ma spodzie formy układamy ciasto z bezą kokosową i rozprowadzamy na nim masę, którą przykrywamy drugim ciastem (bezą orzechową do masy) i lekko dociskamy.

Wierzch ciasta pokrywamy polewą.

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, ale wyjmujemy z lodówki około 45 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation