Kuchnia

Dieta

Kokosowa panna cotta z sosem truskawkowym


Składniki (4 porcje)
• 1 puszka mleka kokosowego (400g)
• 2 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżki miodu (70 g)
• 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Sos truskawkowy:
• 2 szklanki truskawek (300 g)
• 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać połowę mleka kokosowego.
Dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dolać pozostałą część mleka, dodać miód i ekstrakt z wanilii. Wymieszać.
Bardzo powoli podgrzewać aż miód i żelatyna się rozpuszczą (płyn nie może się zagotować).
Następnie przelać do 4 małych kokilek lub szklanek i wstawić do lodówki, na co najmniej 4 godziny.
W tym czasie przygotować sos truskawkowy: truskawki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać wodę. Dusić przez około 15 minut. Wystudzić.
Wystudzony sos przełożyć na zastygnięte panna cotta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation