Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:

• 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej*
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 i 1/2 szklanki bulionu
• 3/4 szklanki cydru (jabłecznika)**
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• opcjonalnie: 4 łyżki brandy jabłkowego***
oraz:
• 2 kwaśne i twarde jabłka np. boikeny, szara reneta, antonówka
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka masła

Przygotowanie:
Mięso pokroić na około 1,5 cm kawałki, oprószyć mąką i obsmażyć na 1 i 1/2 łyżki oleju, pod koniec doprawić solą.
W międzyczasie w garnku zagotować bulion z cydrem, dodać obsmażone mięso i gotować na małym ogniu.
Patelnię po mięsie dokładnie wytrzeć papierem, podgrzać, wlać 1/2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, pod koniec dodać czosnek i lekko zrumienić.
Wlać calvados jeśli go używamy i zredukować go o połowę. Zawartość patelni przelać do garnka z mięsem.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny lub do czasu aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W międzyczasie sprawdzić doprawienie.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne. Na czystej patelni podgrzać masło, włożyć jabłka, posypać cukrem i smażyć przez około 1 minutę do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i tak samo podsmażyć. Przełożyć do gulaszu i razem podgrzać. Jabłka będą się rozpadać w gulaszu dodatkowo go zagęszczając i tworząc smaczny sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation