Kuchnia

coś z mięsa

Rolada z indyka w szynce parmeńskiej

z farszem z suszonej żurawiny, moreli i migdałów. Podawana z sosem pomarańczowym, kuskusem i dżemem żurawinowym. Do indyka będą też pasować chrupiące ziemniaczki zamiast kaszy kuskus.

Uwaga: Filet z indyka pieczemy w 180 stopniach C. Jeśli filet ma inną wagę niż podaną w przepisie, należy odpowiednio dopasować czas pieczenia. Np. dla piersi indyka o wadze 1,3 kg pieczenie należy wydłużyć do 65 minut. Polecam filety o wadze około 800 g - są smaczniejsze, zgrabniejsze i łatwiejsze w przygotowaniu.




Składniki, 6 porcji:

• około 800 g pierś indyka
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1/2 szklanki białego wina lub bulionu i/lub 3 łyżki brandy
• 1 szklanka soku pomarańczowego
• 1 łyżka miodu
• 100 g - 200 g cienkich plasterków szynki serrano lub szynki parmeńskiej lub cieniutkiego boczku








Nadzienie:
• 50 g suszonej żurawiny
• 100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli
• 1/4 szklanki soku pomarańczowego + 1 - 2 łyżki brandy lub likieru pomarańczowego lub odrobina rumu
• 1 łyżka dżemu pomarańczowego (lub kandyzowanej skórki pomarańczowej)
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 3/4 szklanki płatków migdałów, zmielonych na proszek
• 1 bardzo małe jajko


Dodatki:
• 400 g kuskusu, 2 szklanki wody, 2 łyżki masła, sól i pieprz
• konfitura z żurawiny lub borówki - domowa lub ze słoiczka
• opcjonalnie zamiast kuskusu - chrupiące ziemniaczki

oraz: wykałaczki, sznurek piekarniczy

Przygotowanie:
Nadzienie: Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia oprócz migdałów i jajka. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 10 - 15 minut, do czasu aż cały płyn będzie wchłonięty. Wymieszać ze zmielonymi migdałami i jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filet z indyka położyć na desce i rozbić na dwa razy cieńszy. Obsypać z dwóch stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wysmarować oliwą extra vergine. Na środku położyć nadzienie zachowując kilkucentymetrowe brzegi bez nadzienia. Zwinąć ciasno w roladę zaczynając od krótszego boku lub tak jak nam wygodniej. W 2 - 3 miejscach można spiąć wykałaczką.
Obłożyć plasterkami szynki (jeśli nie mamy ich za dużo, obkładamy filet przede wszystkim od strony gładkiej bez przecięcia). Obwiązać kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieścić w brytfance lub formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać sok z pomarańczy, wino lub brandy, miód. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut.
Wyjąc roladę z formy i ułożyć ją na desce, przykryć luźno folią aluminiową i pozostawić tak na 15 minut aby mięso odpoczęło. W międzyczasie na kuchence gotować sok z brytfanki przez kilka minut aż zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, można też dodać szczyptę cynamonu. Wyjąć wykałaczki z rolady, zdjąć sznurki i pokroić na porcje. Podawać z sosem pomarańczowym i kuskusem.
Kuskus: Zagotować wodę w garnku z dodatkiem soli, pieprzu i masła. Dodać kuskus i mieszając podgrzewać na małym ogniu przez kilkanaście sekund. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do napęcznienia na 13 minut. Zdjąć pokrywkę, wymieszać kuskus widelcem i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation