Kuchnia

obiad

Szaszłyki z kuskusem
Takiego dania jeszcze nie smakowaliście, szaszłyki z kurczaka w aromatycznej marynacie a wszystko to podane na kuskusie z warzywami. Tak przygotowanym daniem możesz zaskoczyć gości lub podać na niedzielny rodziny obiad.
5 porcji
40 porcji
Składniki na marynatę:
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 3 ząbki czosnku
• Sól
Składniki dodatkowe:

• 1 podwójny filet kurczaka
• 3 cebule
• 1 opakowanie kuskus
• 2 pomidory
• 1 ogórek świeży
• ¾ główki kapusty pekińskiej
• 1 papryka czerwona
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą, czosnek obieram,przeciskam przez praskę.
2. Marynatę łączę z mięsem i odstawiam najlepiej na noc do lodówki.
3. Kaszę Kuskus zalewam gorącą wodą, solę i odstawiam na 10 minut na bok.
4. Warzywa myję, osuszam, pomidory kroję w kostkę, ogórka obieram, kroję w kostkę z papryki usuwam nasiona, kroję w kostkę, kapustę szatkuję na małe kawałki. Warzywa łączę z kaszą kuskus, wlewam oliwę, dokładnie mieszam i wykładam na dno naczynia.
5. Cebulę obieram kroję w krążki i utykam na patyczki do szaszłyków na przemian z mięsem.
6. Szaszłyki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C
7. Po upieczeniu szaszłyki układam na kaszy kuskus i podaję. Można również danie przygotować wcześniej i całość razem z kaszą podgrzać w piekarniku.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation