Kuchnia

ciasta

Ciasto Złota Lilia
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
Forma 24 cm x 24 cm
Czas przygotowania 40 minut
20 porcji

Składniki na spód ciasta:
• 100 g masła
• ½ szk. wody
• 1 łyżka kakao
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
• ½ łyżeczki sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szk. mąki pszennej
• 1 jajko
Składniki na bezę:
• 4 białka jajek
• 1 szk. cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• Szczypta soli
Składniki na masę:

• 750 g mascarpone
• 200 ml śmietany 30%
• 200 g masy krówkowej
• 180 g orzechów włoskich
• 180 g daktyli
Składniki na polewę:
• 45 g czekolady mlecznej
• 2 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania spodu ciasta:
1. Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakałem, kawą rozpuszczalną i studzę.
2. Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam.
3. Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
Sposób przygotowania bezy:
1. Białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100°C.
Sposób przygotowania masy:
1. Mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając.
2. Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
Sposób przygotowania polewy:
1. Czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady.
Sposób przekładnia:
1. Na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam dowolnie polewą czekoladową.
2. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
3. Gotowe.
4. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation