Kuchnia

ciasta

Krajanka francuska z kremem brzoskwiniowym

2 arkusze ciasta francuskiego

1 żółtko

1 łyżka mleka

2 łyżki cukru

1 puszka brzoskwiń w cukrze, 840 g

50 ml mleka

3 żółtka

2½ łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

50 g cukru

600 ml śmietany kremówki, 36%

cukier puder do posypania

Piekarnik nastawić na 200ºC. Rozwinąć placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Posmarować placek i wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 – 15 minut na złoty kolor. Placek powinien być kruchy. W ten sam sposób upiec drugi placek. Po upieczeniu natychmiast pokroić jeden z placków na 15 równych kawałków. Ostudzić.

Przygotować krem brzoskwiniowy. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wraz z kompotem zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować 5 minut. Lekko zmiksować. W zimnym mleku rozpuścić skrobię. Mieszankę wymieszać z żółtkami. Wlać mieszankę do brzoskwiń, energicznie mieszając. Kiedy budyń zacznie gęstnieć zdjąć z kuchni i odstawić do ostudzenia.
Ułożyć niepokrojony placek na dużym półmisku. U mnie jest to marmurowa deska. Ubić śmietanę i wymieszać z ostudzonym budyniem. Rozprowadzić równomiernie krem na spodzie i przykryć kawałkami ciasta wcześniej pokrojonego. W ten sposób ciasto będzie się łatwiej kroić. na koniec posypać krajankę cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation