Kuchnia

Przepisy

2. Sajgonki z kurczakiem
Idealna przekąska z kurczakiem oraz warzywami dla niespodziewanych gości, szybka do przygotowania, pieczona w piekarniku. Podana z sosem Chili.
10 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 pojedynczy filet z kurczaka
• 1 opakowanie papieru ryżowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 cm korzenia imbiru
• 1 papryczka Chili
• 1 papryka czerwona
• 1 marchew
• Olej do smażenia
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 3 łyżki sosu słodkiego Chili
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję bardzo drobno.
2. Cebulę, czosnek, imbir obieram, kroję drobno i smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do warzyw dodaję mięso, solę, smażę około dziesięciu minut.
4. Marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę myję, usuwam nasiona, kroję w bardzo małą kostkę. Warzywa dodaję do mięsa, wlewam sos sojowy, sos chili i smażę jeszcze około dziesięciu minut.
5. Papier ryżowy zanurzam na sekundę w wodzie, wyjmuje i nakładam na środek farsz, zwijam w roladki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję oliwą i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
6. Sajgonki podaję z sosem Chili.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation