Kuchnia

dietetyczne

Szpinakowe ślimaki!

Przepis:

Ciasto drożdżowe:

Paczuszka suszonych drożdży (8g)
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki
+
1 szklanka mąki
do wyrobienia ciasta








Farsz:

1/2 kostki mrożonego szpinaku
olej
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
ok. 10 dag sera żółtego

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie z cukrem rozpuścić drożdże,
dodać olej i sól.
Połączyć z mąką i wyrobić na gładką masę.
Ciasto powinno być świecące gładkie i sprężyste-
(nieklejące się do ręki- w razie potrzeby dodać mąke)
Opruszyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po 30 minutach rozwałkować ciasto, przesmarować sosem szpinakowym.
Zwinąć w rulon i ciąć jak kopytka co 4 cm.
Układać na wysmarowanej blasze, ślimakiem do góry.
Piec w temp. 200'C 15-20 minut

Udusić na oleju drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
Posolić i popieprzyć.
Dodać szpinak, rozpuścić go.
Na koniec zetrzeć ser, wymieszać.
Dosmaczyć na ostro.

Można jeść na zimno jak i na ciepło!
Smacznego!
| Spiżarnia Smaków Aldoro
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation