Kuchnia

ciasta

Murzynek z wiśniami


Składniki
4 jaja
250g masła
szczypta soli
100ml mleka
350g cukru
60g kakao
cukier waniliowy
270g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
300g wydrylowanych wiśni

Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy, kakao przełożyć do rondelka, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odlać pół szklanki. Do reszty dodać żółtka. Białka przełożyć do odrębnej miski i ubić z odrobiną soli. Do masy kakaowej dodać rum, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Przełożyć do długiej formy keksowej ok 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 50min lub do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Polać odłożoną wcześniej polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation