Kuchnia

przepisy

CHLEB Z CUKINII

Czas wykonania:
1.5 h

Potrzebne sprzęty:
• Piekarnik
• Foremka „keksówka” do pieczenia
• Papier do pieczenia
• Waga kuchenna

Składniki:
• 350 g cukinii (1 średnia)
• 150 g mąki kokosowej
• 7 jajek
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ¼ cytryny
• ½ łyżeczki soli
• 4 łyżki masła klarowanego (rozpuszczonego, ma być lekko ciepłe)

Wykonanie:
• Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni
• Cukinię trzemy na tarce na cienkich oczkach
• Dodajemy do niej jajka
• Wyciskamy sok z cytryny
• Dodajemy mąkę kokosową
• Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
• Mieszamy wszystko razem
• Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
• Wkładamy ciasto do foremki
• Wkładamy do nagrzanego piekarnika
• Pieczemy w piekarniku 50 minut
• Po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
• Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
• Odkładamy chleb na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia

Uwagi:
• Dużo zależy od tego jaką mamy mąkę kokosową. Różnie potrafią chłonąć wodę. Ciasto nie może być luźne, ma mieć zwartą konsystencję
• Od razu po zarobieniu ciasta trzeba je piec. Po pierwsze dlatego, że cukinia zacznie puszczać wodę, po drugie soda ma szybki proces reakcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation