Kuchnia

desery

Lody Czekoladowe

Składniki:

300 ml śmietany kremówki
300 ml mleka
4 żółtka
90 g cukru
100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
60 g mlecznej czekolady
1 łyżka ekstraktu z wanilii



W rondelku wymieszaj śmietanę, mleko i cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści (nie gotuj). Zdejmij z ognia.


Żółtka utrzyj mikserem do białości. Dodaj do rondelka z mlekiem, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć, ale nie można doprowadzić do zagotowania, bo jajka się zetną i dojdzie do zważenia.

Zdejmij z palnika. Dodaj ekstrakt z wanilii i połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, żeby czekolada się całkowicie rozpuściła. Ostudź, schłódź w lodówce (najlepiej przez noc), przelej do maszyny do lodów i postępuj według jej instrukcji.
Jeśli nie masz maszyny (jak ja), przelej schłodzoną masę do plastikowego pudełka i włóż do zamrażarki. Mieszaj kilka razy w godzinnych odstępach, żeby nie było kryształków lodu.

*Polecam użyć z dobrą jakościowo czekoladę, ponieważ odgrywa ona ważną rolę, nadając lodom smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation